1 Mayıs 2014 Perşembe

Elmalı Güllü tart

ELMALI GÜL TART

Tart hamuru için:
250 gr un (2,5 su bardağı un)
75 gr tozşeker (1 su bardağından1-2 parmak eksik)
1/2 limon suyu
125 gr soğuk tereyağı (yarım paket tereyağı
1 yumurta

Kreması için: 
2 su bardağı süt
1 çay bardağı tozşeker
3 yemek kaşığı un

Üzeri için:
6 tane kırmızı elma 
1/2 litre elma suyu yada normal su
250 gr tozşeker 

Hazırlanışı:

Hamuru için 250 gr unu 
(2,5 su bardağı un), 
75 gr tozşekeri 
(1 su bardağından 1-2 parmak eksik tozşeker) yarım limon suyunu hamur yoğurma kabına alıp içine 125 gr soğuk tereyağını (yarım paket tereyağı) küp küp doğrayıp ekleyin ve parmak uclarınızla hamur kırıntılalaşana kadar yoğurun. Benim için biraz yorucu olduğundan dolayı hamur çırpma makinemden yardım aldım, arada elimle arada makineyle yoğurdum. 

Sonra Yumurtayı çırpıp yavaş yavaş hamuru çırparken ekleyin. Hamur kıvama gelene kadar çırpın. Ben hamuru biraz cıvık bulduğumdan dolayı 3-4 yemek kaşığı un ekledim elimle yoğurdum.

Hamuru 12 eşit parçalara bölüp yuvarlayıp küçük bir tepsiye üzerini streç filmle kapatın buzdolabında bekletin. 

Bu arada elmaları hazırlayalım:

Elmaları güzelce yıkayıp ortadan ikiye kesin ve ortasının çekirdeklerini ve çöplerini kesin atın.

Elmaları ince dilimlere kesin, her elmadan yaklaşık 12 dilim çıkması lazım. Dilimleri hemen Limolu suya atın ki kararmasınlar.

Yarım litre elma suyu yada normal suyu tozşeker ile tencerede kaynatın. Elma dilimlerini aza azar Limolu sudan alıp tencerede yaklaşık 2şer dakika kadar kaynatın, yumşamış ve kıvrılıyorsa Tamamdır. Kevgir yardımıyla dilimleri süzüp bir tabağa alıp soğumaya birakın. 

Bütün elmalar bittikten sonra şerbeti yarı yarıya azalana kadar kaynatın sonra kenara alıp soğumaya bırakın.

Elma dilimlerini yağlı kağıtın üzerine yarı üst üste gelecek şekilde 12şer tane dizip üzerini streç filmle kapatın.

Şimdi 12'li muffin kek kalıbını yağlayın ve yağlı kağıttan şeritler kesip çukurlara uçları kenarlardan çıkacak şekilde yerleştirin, bu tartlarınızı çıkartmakta size kolaylık sağlayacak.

Kremasını hazırlayalım:
Sütü, tozşekeri ve unu bir tencereye alıp orta ateşte kaynayıp katılaşana kadar pişirin kenara alın. 

Hamuru buzdolabından alıp 3 mm kalınlığında küçük kahve fincan tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar açin kalıpla yuvarlakları kesin daha düzgün olması için sonra muffin kek kalıbın içine güzelce yerleştirin ve çatalla hamur tabanına delikler batırın.

Üzerine hazırlamış olduğumuz kremadan 1-2 yemek kaşığı kadar koyalım. 

Şimdi elmadan gülleri üzerlerine koyalım: soldan başlayıp elmaları güzelce rulo yapıp kabuklu tarafı üste gelecek şekilde kremanın üzerine oturtun hafif kremanın içine bastırabilirsiniz. 

Tepsimizi atl üst pişecek ayarda 200 derece isitilmiş fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirelim (pişmesi süresi fırınınıza göre değişebilir takip ediniz), tart hamuru hafif pembeleşecek sonra fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Şeritli yağlı kağıt yardımıyla tartlarınızı çıkartıp sevis tabağına alın üzerine fırça yardımıyla şerbetten biraz sürün, bu parlak olmasını sağlayacaktır, ben unuttum ve üzerine pudraşekeri serptim. Soğuk servis edin..

AFIYET OLSUN...




3 yorum: